Naslovna strana    Istorijat  Kalendar akcija   Naši vrhovi    Izveštaji    

Avala

Izveštaj sa planinarenja

Datum: 26. decembar 2010.

Broj učesnika: 20

Pređeno: 7km
Visinska razlika:
300m

Vodič: Tomislav Maksimović

Vremenske prilike:
Oblačno, prohladno i magala; na vrhu padao sneg. 
Trasa:
Pinosava – Sakinac – vidikovac – kamp-naselje Šumadija – spomenik Neznanom junaku – pl.dom Čarapićev brest.

Opis akcije:
Planinarsku 2010. godinu završili smo i ovog puta učešćem na tradicionalnoj akciji PSD Kopaonik iz Beograda – Avala iz četiri pravca, koja se održava već trinaest godina.

Planina Avala je udaljena dvadesetak kilometara od Beograda, najviši vrh je visok 511m, a ime joj potiče iz perioda turske vladavine i na arapskom jeziku znači pregrada ili prepreka (havale).

Šuma je listopadna i četinarska, sa nekoliko pešačkih staza, opremljenih putokaznim tablama i markacijama. Avala je proglašena zaštićenim prirodnim dobrom prvi put 1859. godine i tragova sečenja drveća nismo zapazili.

Vodič Tomislav Maksimović iz PSD Kopaonik, vodio je grupu od šezdesetak planinara iz Novog Sada i Beograda. Kod Vajfertove česme, grupa se podelila. Jedni su išli betoskom, serpentinskom stazom, a većina se opredelila za pešačenje po ugaženoj stazi kroz šumu, mekoj i pokrivenoj sa malo snega. Prošli smo pored lokaliteta Sakinac, vidikovca, kamp naselja Šumadija, spomenika Neznanom junaku. Spomenik je završen 1938. godine, po projektu vajara Ivana Meštrovića i posvećen je srpskim junacima iz I svetskog rata. Na platou ispred mauzoleja, planinare je dočekivao predsednik društva Kopaonik, Milan Samardžija i overivači učesničkih kartona, koji su nas uputili na nastavak staze, do doma Čarapićev brest, na okrepljenje i vruć pasulj. Sneg je uveliko padao na ovom delu staze, do doma smo se spuštali oko pola sata i završili turu. Nakon ručka smo se pozdravljali sa planinarima iz drugih društava, a predsednik društva, agilni Milan Samardžija, svakom društvu je uručio pismenu zahvalnicu i svima se još jednom zahvalio na učešću. Pozvani smo na proslavu četrdesetogodišnjeg jubileja društva, koja će se održati početkom juna sledeće godine na Kopaoniku.

U Novi Sad smo krenuli oko 15:00 časova, osveženi pešačenjem po prijatno hladnom vremenu i zadovoljni što je za nama uspešna planinarska godina, ispunjena brojnim turama, doživljajima i susretima. Pozdravio nas je i sneg, koji je sve više padao.

Tekst pripremila: Smilja Ninkov, PSD Železničar Novi Sad


 

Osvrt Aleksandra Simeonova na ovu akciju

Staza nas vodi kroz šumu. Mada je napolju hladno, kiša i sneg koji su padali predhodnih dana su raskvasili staze...(detaljnije)

Fotografije iz 2009.