Naslovna strana    Istorijat  Kalendar akcija   Naši vrhovi    Izveštaji    

Novogodišnji izlet
Dumbovo – vodopad - Zmajevac - Popovica

Fruška Gora - 2. januar 2011.

Nekad se neko pametan među Poštarima dosetio i organizovao prvi novogodišnji izlet nekog drugog januara, neke godine. Uvidevši da je akcija idealno ušuškana u novogodišnje praznike i skoro zagarantovanu zimsku idilu, Poštari su iskusno nastavili da je neguju do danas.
Tako smo i ove godine nas 16 krenuli iz Dumbova, polako uz potok, kroz naselje prema vodopadu. Očekivalo se možda više ljudi jer je vreme bilo odlično, a ambijent prelep – svega nekoliko centimetara snega bilo je dovoljno da svojom belinom zimu načini onakvom kakvu je najviše volimo. No nije bitno, što bi rekli  ''četa mala, ali odabrana'', gazimo napred.
Pored Finese, pa preko potoka na drugu stranu, pokraj izvora sve do poslednjih kuća pred šumom. Tu odlazimo do pećine koja je stotinjak metara istočno od račvanja dva puta, u brdu odmah više obora, koji se nalaze blizu tog račvanja. Međutim na samom ulazu nailazimo na lešinu psa, te odustajemo od ulaska. Inače nastala je, pretpostavljam, ljudskim kopanjem i predstavlja jedan horizontalni tunel od možda 40-50 m dužine. Svakako je zanimljiva i treba je videti. Nastavljamo kroz šumu, prelazimo zaleđeni potok na nekoliko mesta bez problema, jer je led mestimično jak i debeo. Voda pod njim živahno žubori i upotpunjuje škripu snega pod našim cipelama. Raspričani među sobom, lagano stižemo do vodopada, čija pojava prekide razgovore i izmami nam osmehe i izraze divljenja. Obavijen ledenim ogrtačem i bogato nakinđuren belim nakitom, dok ga izvor života neprestano obasipa i hrani, gordo stoji i pleni svojim nastupom. Lep je, dostojanstven, nema šta. A detalji njegove odore, svom svojom lepotom vide se tek izbliza, kada mu se skroz priđe.

                                     17,8km i 700m visinske razlike

Uz prijatan šum ovog ledenog Gospodina, iz ranca vadimo novogodišnje đakonije, sladimo se kolačima i grejemo domaćom. Posle pauze vraćamo se nizvodno do mesta gde se transverzalna staza od potoka penje zapadno ka Rimu i manastiru Beočin, i tu ''hvatamo'' markiranu stazu grebenom između Dumbovačkog potoka i potoka Sedam izvora, prema Zmajevcu. Gore se već delimo, nekolicina odmah nastavlja dalje ka Popovici da se ne hlade, a većina odlazi u restoran (nekada planinarski dom), da se malo ugreje čajem. Do Popovice standardnom rutom preko Kraljeve stolice, a tamo na bus i razlaz do sledećih izleta. A oni dolaze vrlo brzo i to jedan za drugim – Pavlasov, pa Svetosavski.
U januaru Poštari Bogami aktivno. Samo napred!

Tekst: Goran Đuričić                                                    Fotografije: Magdalena Seleši