vrhovi.html

 

    Naslovna strana    Istorijat  Kalendar akcija   Naši vrhovi    Izveštaji    

O nama

Planinarsko-smučarsko društvo „Poštar“ Novi Sad osnovali su PTT radnici, pasionirani planinari, 25.avgusta, a registrovali 6. septembra 1955. godine.
Društvo je osnovano, pre svega, radi izvođenja planinarskih izleta, pohoda i ekspedicija po Fruškoj gori, našim i stranim planinama.
„Poštar“ se nikad nije odlikovao masovnošću članstva. Njegova brojnost, u 50 godina postojanja, kretala se u rasponu od 77 do 372 imena. U 2007. godini članarinu je platilo 300 planinara.

Svi smo mi polazili iz Fruške gore, ona je naš početak i kraj; ona je alfa i omega novosadskih planinara. Kad se budimo, ona nam je prva pred očima, na nju mislimo kad ležemo, o njoj snevamo, ma gde zanoćili. Frušku goru osećamo i doživljavamo kao kultnu planinu, pa su takvi, skoro kultni, i naši tradicionalni izleti: Planinarski maraton u Fruškoj gori, Noćni planinarski marš, Pavlasov memorijal, Svetosavski izlet, Osmomartovski izlet, Šidske čarolije, Hodoljublja i drugi. Fruška gora je naša i samo naša, lepa, plemenita, širokogruda, dobra, draga i mila planina. Od nje smo, na silu, bili odvojeni samo zlog proleća 1999. godine, kada smo bili bombardovani i mi i ona i reka koja nas spaja.

U svom pedesetogodišnjem trajanju, izvedeni su mnogobrojni izleti, grupno i pojedinačno, po nebrojenim planinama Srbije i na celom najatraktivnijem visokogorskom prostoru bivše Jugoslavije. Stizali su naši planinari mnogo puta na Olimp i Atos u Grčkoj, Rilu, Pirin i Vitošu u Bugarskoj, Transilvanske Alpe i Istočne Karpate u Rumuniji, Bakonjsku goru i Matru u Mađarskoj, šumovite Karpate u Ukrajini, Tatre u Slovačkoj, Gros Glokner u Austriji, Mon blan u Francuskoj, Kilimandžaro u Tanzaniji, Damavand u Iranu, Ararat u Turskoj, Elbrus-Kavkaz u Rusiji. Naši članovi dospeli su i do Anda u Argentini, gde je postignut visinski rekord Društva od 6.400 metara nadmorske visine – dr Milan Breberina.
Društvo organizuje po dvadesetak vikend izleta godišnje u zemlji i inostranstvu. Takođe, isto toliko jednodnevnih po Fruškoj gori i obližnjim planinama. Naši planinari učestvuju grupno ili pojedinačno na nebrojenim akcijama drugih društava.

Od svog osnivanja, Društvo je organizovalo, a i učestvovalo na brojnim orijentacionim takmičenjima i postizalo vidne rezultate na nivou Jugoslavije, kako u ekipnoj, tako isto i u pojedinačnoj konkurenciji.
Punih 30 godina u Društvu je bilo planinara zaljubljenih u zimske izlete i sportove. I oni su postizali zavidne uspehe na republičkim smučarskim takmičenjima i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.
Raspadom Jugoslavije, devedestih godina prošlog veka i početkom ekonomske tranzicije, obe ove aktivnosti su se nečujno ugasile.

Drušvo redovno, svake godine masovno učestvuje na Planinarskom maratonu na Fruškoj gori. Takođe, obnavlja i održava markaciju na maratonskoj stazi dugoj 13km i dežura na kontrolnim tačkama maratona.
Članovi našeg Društva su inicirali, trasirali i obnovili markaciju na trećoj varijanti fruškogorske transverzale.
Takođe, održavaju i obnavljaju nekoliko markiranih planinarskih staza u Fruškoj gori.

Da napomenemo, da su svojevremeno, u pojedinim periodima iz naših redova potekli predsednici Planinarskog saveze grada Novog Sada i Organizacionog odbora planinarskog maratona u Fruškoj gori. Dr Milan Breberina je bio 4 godine predsednik Planinarsko-smučarskog saveza Vojvodine, a i sada je podpredsednik u istom Savezu.
Naš aktivista i višegodišnji predsednik Društva, Borivoje Veljković već je 10 godina funkcioner u planinarsko savezu Srbije Četiri godine bio je podpredsednik, pa 4 godine predsednik i sada mu teče druga godina drugog mandata.

Drušvo se, takođe, ističe u izdavačkoj delatnosti; do sada je štampalo tri knjige, i to:
1.) Zbornik planinarskih izveštaja pod nazivom „Planinari o planinarenju“  - Od Fruške gore do Mon blana – ilustrovana knjiga od 286 strana, 1990. godina; tekstove odabrali Borivoje Veljković i Ilija Petrović.
2.) Vodič - Fruška gora i Vršačke planine – ilustrovana knjiga od 165 strana, 1995. godina, autor Borivoje Veljković.
3.) Obzorja – spomenica planinarsko-smučarskog društva „Poštar“ Novi Sad – ilustrovana istorija Društva, 544 strane, preko 100 biografija, 240 fotografija, 1200 odrednica u registru imena, tvrd povez, 2005. godina; autor Ilija Petrović.

Za 50 godina postojanja i samopregornog, neprekidnog  rada, neosporno, zaslužni su svi članovi Društva, ali u njegovom trajanju izdvojeni su najaktivniji, oni koji su sačinjavali kostur Društva i po kojima je Društvo bilo prepoznatljivo u Novom Sadu, Vojvodini, Srbiji i Jugoslaviji, a to su:
-          Smilja Popov                                         -   Borivoje Veljković
-          Vera Krajnović                                       -   Cvetin Ristanović
-          Mirko Nemčanin                                    -   dr Milan Breberina
-         
Manojlo Cvetanovski                               -   Stojanka Vukov
-         
Marko Josimović                                    -   Lia Stanković
-         
Petar Nemčević                                     -   Borislav Stanković
-         
Mića Stojilović                                       -   Ivan Domić-ogranak Sombor
-         
Đula Čizmadija                                      -   Slavko Šmit-ogranak Sombor
-         
Ilija Petrović                                           -   Dragan Ćurčić-ogranak Zrenjanin
-         
Milorad Topić                                         -   Seleši Magdalena 

 Tekst pripremio: Cvetin Ristanović, planinarski vodič
 
Fotografije: naši Članovi sa svojih akcija