Pozivni plakat manifestacije

Subota 25.01.2020. Prijatan, skoro proletnji dan u Sremskim Karlovcima. Temperatura je par stepeni iznad nule, suvo, sunčano.

Tradicionalno mesto starta "Svetosavskog pešačenja", živopisni Sremski Karlovci

Okupljanje je počelo po dolasku učesnika sa prepunog prigradskog autobusa 61, u koji nisu uspeli da uđu ni svi učesnici događaja ni građani, zbog čega je GSP bio prinuđen da pojača liniju još jednim vanrednim polaskom, srećom blagovremeno.

Nekako istovremeno, sa dolaskom planinara iz tog drugog autobusa, pristigli su i planinari iz Subotice i Sombora, koji su doputovali sopstvenim prevozom.

Tokom okupljanja na trgu, ispred česme „Četiri lava“ ponudili smo učesnike kolačićima sponzora Biobela Sirig (kojih nije bilo dovoljno, jer je odziv učesnika bio neočekivano velik).

Dopremu i podelu kolačića uradile su Bosa i Milka iz PD „Vilina vodica“, a sponzorstvo je, svojim posredovanjem, obezbedio Nikola Bobić.

Mesto okupljanja, centralni trg Sremskih Karlovaca, kod česme "Četiri lava"

Istovremeno je Cvetin Ristanović vršio podelu prijavnih listića i prikupljanje popunjenih, dok su ostali članovi društva, zaduženi za realizaciju, obavljali poslednje dogovore oko konkretnih detalja akcije.

Vladala je veoma vedra atmosfera među učesnicima, koji su se sa domaćinima i međusobno srdačno pozdravljali.

Veoma velik odziv planinara i ljubitelja prirode

Na podest česme, ukrašene zastavama „NPS“ i PSD „Poštar“, izašli su Tomislav Stamenić, Davor Zelenika, Cvetin Ristanović i Siniša Petrov. Predsednik Toma je pozdravio prisutne i zahvalio se na učešću, a Sinpe je govorio o sadržaju i toku akcije, predstavio veterana Cvetina kao jednog od idejnih tvoraca ove manifestacije (pozdravljeno aplauzom) i najavio pevanje himne.

Pozdrav i najava programa

Predstavljena je trasa kretanja, najavljeni odmor i podela zahvalnica u domu „Stražilovo“, pauza na „Masnoj ćupi“ i podsećanje na grupu osnivača prvog planinarskog društva u Novom Sadu i na kraju, okupljanje u planinarskom domu „Zanatlija“ do polaska kući.

Trasa pešačenja

Zatim je Davor Zelenika pozvao prisutne da zajedno otpevamo himnu Svetom Savi, što su učesnici zdušno prihvatili, ohrabreni melodičnim i odlučnim glasom horovođe.

Član PSD "Poštar" Davor Zelenika peva himnu Svetom Savi, praćen horom planinara

Usledilo je zajedničko fotografisanje i polazak oko 9:15 časova.

Pre polaska na pešačenje, grupno fotografisanje

Kolona od oko 220 učesnika, koju je predvodio Siniša, kretala se najavljenom trasom kroz park „Dvorska bašta“, usponom kroz Dudaru do Čeratskog grebena i dalje preko kote Avala, do planinarskog doma „Stražilovo“, a začelje su kontrolisali Milan i Cvetin. Na tom potezu je podloga još uvek bila čvrsta, a delom i nasuta novim tucanikom na Čeratskom grebenu, tako da smo bez problema, uz par karćih pauza za prikupljanje kolone, stigli do doma.

 

Kolona pored Karlovačke gimnazije napreduje prema Dvorskoj bašti
Posle Dvorške bašte i Dudare nastavljamo Čeratskim grebenom

Tu u domu nam se ubrzo pridružila i oveća grupa planinara iz PD „Ravničar“, koji su bili na sopstvenoj akciji, i nekoliko planinara koji su se priključili nama, a koji su svi došli iz Bukovca.

To je prozrokovalo, pored zadovoljstva učesnika mnogobrojnim susretima poznanika, neviđenu gužvu za šankom i veliki trud mladića iz PD „Stražilovo“ da izađu svima u susret.

Tada već veoma lepo, sunčano vreme i temperatura od preko 10 stepeni, omogućili su učesnicima da se raspodele po svim klupama i stolovima terase i parka planinarskog doma i uživaju do polaska na drugi deo akcije.

 

Veliko planinarsko sretenje u PD "Stražilovo"

Usledilo je sređivanje evidencije prisutnosti i podela zahvalnica, uz otežan zadatak vođama grupa da prebroje učesnike iz svojih društava, što smo ih zamolili na startu, jer su bili „raštrkani“ na sve strane.

Cvetin je sortirao prijavne listiće a Sinpe ispisivao zahvalnice i taj posao smo uspeli da završimo do polaska na drugi deo akcije.

Pešačenje smo nastavili silaskom u dolinu Stražilovskog potoka, prateći trasu Fruškogorske transverzale, gde se odvojila grupa od desetak planinara iz Sombora, koji su zatvarali krug, preko Magarčevog brega, prema S. Karlovcima, jer su tamo ostavili kola.

 

Stražilovskim potokom prema Bukovačkim ledinama

Po izlasku na Bukovačke ledine napravili smo kraću pauzu za prikupljanje kolone posle uspona, a mnogi su opet iskoristili priliku za fotografisanje na osunčanim živopisnim poljanama. Sa tog mesta je svega nekoliko učesnika otišlo u Bukovac.

 

Bukovačke ledine

Nastavljamo, preko kote Direk i Selišta, prema spomen obeležju „Masna ćupa“. Tu nas već dočekuju blatni putevi, visoka temperatura je učinila svoje. Kod spomenika pravimo pauzu, gde nam dr Milan Breberina, već tradicionalno, priređuje podsećanje na osnivače prvog planinarskog društva u Novom Sadu „Fruška gora“, uz obilje podataka o samom činu osnivanja i pojedinačno navođenje profesija i uloga imena sa spomen table.

Milorad Novković je objasnio kako je nastao naziv „Masna ćupa“, podsećajući da je narod iz obližnjeg Bukovca na tom mestu, u ratna vremena, skrivao hranu u ćupovima zalivenim mašću.

 

Masna ćupa

Potom se, iz praktičnih razloga, delimo u dve grupe od po stotinak učesnika. Prva, koja će se kretati brže, žuri da stigne na prigradski autobus na Paragovu sa polaskom u 15:00 č. i druga, koja umerenim tempom, nastavlja preko Astala i Debelog hrasta do brda Glavica, gde radimo poslednje grupne fotografije na terenu.

 

Glavica

Po dolasku u planinarski dom „Zanatlija“ dočekuju nas tri domaćice sa već spremnim čajem i kuvanim vinom, a još uvek visoka temperatura i poslednji zraci sunca opredelili su veći deo učesnika da odmor do polaska kući, provedu na terasi doma.

Toplu salu planinarskog doma dodatno su zagrevali članovi našeg društva, koji su nas tu sačekali dobro raspoloženi uz pesmu i pratnju harmonike. Duško Kosjer, koji nas je ispratio na startu, zatim dočekao u domu „Stražilovo“, nastavio je i ovde da vredno beleži događanje svojim foto aparatom.

 

Planinarski dom "Zanatlija"

Grupa od 50-ak učesnika iz udruženja „Poželi želju“ iz Subotice se pozdravila sa nama oko 16:00 i otišla na Paragovo do svog autobusa, zatim je jedna grupa otišla na autobus u 16:25, a potom većina nas preostalih na polazak u 16:55.
Međutim mala, najizdržljivija grupa „poštara“ i prijatelja, ostala je u domu do krupnijih večernjih sati, slaveći još jedan lep susret planinara.

Sve u svemu, po svim parametrima i utiscima učesnika, možemo smatrati ovu akciju veoma uspelom.

 

Tabelarni pregled učeća na akciji je napravljen na osnovu prijavnih listića i usmenih izjava predstavnika društava i organizacija i verovatno nije sasvim tačan, jer prvo nisu svi ni popunili listiće, a neki predstavnici društava nisu bili baš najsigurniji koliko ih ima.

Osim ovog spiska, učesnicima / saradnicima na akciji možemo smatrati i 2 člana PSK „Sirig“, jednog koji je posredovao i drugi koji je odobrio sponzorstvo u vidu 8 paketa sa 120 kolačića (vlasnik Biobele), te 3 člana PD „Stražilovo“ koji su nas dočekali u njihovom domu i 3 dame iz doma „Zanatlija“.

Po prijavnim listićima, prisutnih članova našeg društva na akciji je bilo 22. Dve članice našeg društva, profesorice u gimnaziji “Svetozar Marković”, dovele organizovano grupu od 11 učenika.

 

„SVETI SAVO TI POMOZI DA ŽIVIMO SVI U SLOZI“

Izveštaj uradio Siniša Petrov – Sinpe.

Snimke i ilustracije sačinili:

Milka Rapaić, Sava Marinkov, Dušan Tomić, Srđan Orčić, Slavko Šmit, Mila Milenković, Valerija Medovarski, Jožef Horvat, Suzana Praštalo, Božica Stajšić, Petar Bolozan, Petar Kozma, Duško Kosjer i Siniša Petrov – Sinpe.

Česma okićena zastavama nekih od učesnika
Okupljanje sa poziranjem za uspomenu
Susreti starih poznanika
Otvaranje manifestacije
Predsednik PSD "Poštar" Tomislav Stamenić pozdravlja prisutne. Siniša Petrov upoznaje učesnike sa programom manifestacije i trasom pešačenja i zahvaljuje se doajenu Cvetinu Ristanoviću, suosnivaču Svetosavkog pešačenja
Član PSD "Poštar" Davor Zelenika peva himnu Svetom Savi, praćen horom planinara
Pre polaska na pešačenje, grupno fotografisanje
Ozarena lica Poštarovih planinara pred start i Dukini ispraćajni kadrovi
Kolona pored Karlovačke gimnazije napreduje prema Dvorskoj bašti
Park "Dvorska bašta", pa uz Dudaru na Čerat
Živopisni Čerat, voćnjaci i vinogradi
Veliko planinarsko sretanje u PD "Stražilovo"
Polazak na drugi deo akcije, odvajanje Somboraca prema Stražilovu. Stražilovskim potokom prema Bukovačkim ledinama
Bukovačke ledine
Masna ćupa
Na putu prema Glavici
"Poštari" proslavljaju još jednu uspešnu planinarsku akciju
"Kockice života" da citiram našu Snežanu Maglov
Udravlje i vidimo se dogodine

Siniša Petrov

Zaljubljenik u prirodu i GPS entuzijasta. Član PSD "Poštar" Novi Sad. Autor najnovije turisticko planinarske mape Fruške gore. Organizator i vodič nebrojenih "istraživačkih" akcija po Fruškoj gori stazama kojima se ređe ide.