Projekat

Upoznajte svetu Frušku goru pešice

Organizujemo više akcija u toku godine na kojima se obilaze staze iz projekta “Upoznajte svetu Frušku godu pešice”.

Borivoje Veljković, dugogodišnji član našeg Društva, započeo je razvijanje projekta koji je prvobitno za cilj imao da kroz knjigu opiše 23 obeležene staze na Fruškoj gori. To je i realizovao 2013. godine objavivši knjigu „Upoznajte svetu Frušku godu pešice“, u izdanju „Samarija“ doo Novi Sad.

Vodič sa kojim će vam pešačenje u prirodi od želje postati navika. Pored potrebe za rekreacijom i disanjem punim plućima, na planini spoznaćete sve o znamenitim ličnostima, stvaraocima kulture i istorije u okrilju Fruške gore. Jedinstvena je Fruška gora. U Srbiji jedino na Fruškoj gori, tradicionalne planinarske i izletničke staze obeležene su u šest (različitih) boja. Plava, crvena, žuta, zelena, crna i braon.

Ova tradicija traje duže od 85 godina.

– Borivoje Veljković, autor

Nakon što je knjiga ostvarila veliki uspeh, ne samo u planinarskom svetu, javila se potreba za daljim razvijanjem ideje. Borivoje se udružuje se Sinišom Petrovim, našim članom takođe, koji godinama unazad obilazi, snima i istražuje pešačke staze i puteve na Fruškoj gori i Vojvodini.

Zajedničkim radom i kroz aktivnosti u Komisiji za planinarske puteve PSV, njih dvojica pored pisanja Pravilnika iz oblasti uređenja pešačkih / planinarskih staza i puteva, uređuju i Registar svih staza u Vojvodini i vrše selekciju 28 tradicionalnih staza na Fruškoj gori, predviđenih za revitalizaciju kroz Projekat “Upoznajte svetu Frušku goru pešice”.

Svoju bogatu kolekciju GPS trekova i ostalog materijala, Siniša prenosi u elektronsku mapu Fruške gore, prvobitno namenjenu za GPS uređaje, a iz koje početkom 2019. godine, nastaje nova štampana, detaljna topografska, planinarsko-turistička mapa Fruške gore, koja takođe nosi naziv „Upoznajte svetu Frušku goru pešice“, u izdanju „Samarija“ doo Novi Sad.

Pored primarnog prikaza 28 staza iz Projekta, mapa prikazuje i trase Fruškogorske transverzale i Fruškogorskog maratona, kao i nebrojene druge, nemarkirane staze i puteve, kao i mnoštvo toponima interesantnih za orijentaciju i posećivanje.

Godine su učinile svoje, neke staze predviđene za revitalizaciju vremenom su postale zapuštene, neki putevi na terenu izmenjeni, mnoga stabla sa markacijom posečena. Prirodno, moralo se sve to obići i proveriti na terenu. PSD „Poštar“ od tada, u svoj kalendar, uvodi nekoliko akcija u toku godine na kojima se pretežno obilaze staze obuhvaćene projektom.

 

Godine su učinile svoje, neke staze opisane u knjizi vremenom su postale zapuštene, neki putevi na terenu izmenjeni, mnoga stabla sa markacijom posečena. Prirodno, moralo se sve to obići i proveriti na terenu. „Poštar“ od tada u svoj kalendar akcija uvodi nekoliko akcija u toku godine na kojima se isključivo obilaze staze opisane u knjizi.

Knjigu (700,00 din) i mapu (500,00 din), možete nabaviti u suvenirnici izdavačke kuće „Samarija“ u Novom Sadu, Zmaj Jovina 28 (pasaž iza Irish Pub-a – prolaz Vlade Divljana).  Kontakt Dušan Kojčin 063/509670

Podeli ovu stranu