Novogodišnje pešačenje Fruškom gorom

Novi Sad, četvrtak, 02.01.2020. godine

Neko je prvo ovogodišnje pešačenje nazvao: “Pešačenje ka zdravijem životu”, a neko “Pešačenje protiv mamurluka”.

U 08:20 časova okupili smo se duž trase autobusa broj 78, za Beočin Selo, da se prevezemo do raskrsnice u Rakovcu.

Kod objekta “Pošta”, neposredno po izlasku iz autobusa, pridružilo nam se 28 članova KP “Zrenjanin” iz Zrenjanina.

Prohladno jutro. Divan sunčan dan. Pored Zrenjaninaca prisutni su članovi planinarskih društava iz Novog Sada: “Fruška gora”, “Železničar” i “Poštar”.

Autor mape: Siniša Petrov - Sinpe

Usledila je pozdravna reč Borivoja Veljkovića, koji je poželeo dobrodošlicu učesnicima novogodičnjeg pešačenja. Naglasio je da se u ovoj godini navršava 65 godina od osnivanja PSD “Poštar” Novi Sad i da ovom akcijom najavljujemo godinu Jubileja.

Učesnicima kojih je bilo 62. podeljene su nalepnice sa amblemom “Poštar”-a, u znak skromnog darivanja u Novoj godini.

Siniša Petrov je najavio da će na čelu kolone pešačiti Živko Pilipović, a na začelju Siniša i dr Milan Breberina.

Na “Novogodišnje pešačenje” krenuli smo u 09:00h, trasom “Žute staze br.19”, od pošte u Rakovcu, uzbrdo stepenicama, ka vikend naselju Salaksije.

Nastavili smo do izvora Neven i popeli se do brda Kesten, na kom je jedan od najlepših vidikovaca na Novi Sad.

Sišli smo na sedlo izmađu manastira Rakovac i Starih Ledinaca, nastavili blagim usponom do brda Plana, pa grebenom, pored kamenoloma Rakovac, do  planinarskog doma na Zmajevcu.

Tu smo stigli oko 11:15h i napraviti pauzu za obrok i osveženje do 12:10h. Srdačan susret sa planinarima iz PSD “Stražilovo” iz Sremskih Karlovaca. Na polasku ka Popovici pridružila nam se terenska ekipa RTV “Panonija” i reporter Erik Szabolcski iz Temerina. Oni su na potezu Zmajevac meteo stanica “Kraljeva stolica”, snimili prilog za informativni program koji je prikazan u večernjim časovima.

Nastavili smo pešačenje glavnim grebenom Fruške gore, planinarskom stazom pored asfaltnog puta, sve do raskrsnice na Kraljevoj stolici.

“Crvenom stazom br.12”, preko “Vage”, spuštamo se do Popovice.

Pešačili smo oko 16 km, uz ukupan uspon oko 670 m.

Tempo pešačenja bio je umeren. Na cilj našeg pešačenja, koji je bio na okretnici prigradskog autobusa br. 74, stizali smo jedan za drugim počev od 14:15h pa do polaska u 14:35h.

Oni raspoloženi za druženje u planinarskom domu “Železničar”, ostali su duže.

Svima hvala na divnom druženju.

Borivoje Veljković

FOTO: Đorđe Vuković i Borivoje Velјković

PRILOG ZA SAJT PRIPREMIO: Borivoje Velјković

 

Borivoje Veljkovic

Vodič Planinarskog saveza Srbje i vrhunski sportista Srbije. Boravio na preko 130 planina, popeo se na 52 vrha preko 2000m. Član je "Poštara" od 1971. godine a u svom dugogodišnjem planinarskom stažu bio je i predsednik PSD "Poštar" Novi Sad (1983, 1992-95), predsednik Planinarskog saveza Novog Sada (1984-86) i predsednik Planinarskog saveza Srbije (2002-2009).