Međudruštvena saradnja PSD "Poštar" Novi Sad i PK "Pobeda" Beograd

Zimska idila na Rajcu (Suvobor)

Na sajtu PK “Pobeda“ Beograd objavljena je informacija o mogućnosti boravka na Rajcu u planinarskom domu „Čika Duško Jovanović“ (648 mnv).

Definisane su sedmodnevne smene i dežurni planinari koji su zaduženi za realizaciju programa u toku boravka. Otvoren poziv upućen je članovima Planinarskog saveza Srbije iz svih Planinarskih društva.

Za boravak na snežnom Rajcu, najmlađi članovi PSD “Poštar” iz Novog Sada izabrali su Božićnu smenu, od 05. do 12. 01. 2020. godine.

 

Šestočlana ekipa u sastavu: Anđela i Jelena Nenadović, Vuk, Mihajlo Vojislav i Borivoje Veljković, krenuli su put Rajca 08. 01.2020. god.

Prvi put do Ljiga provozali smo se autoputem Beograd – Ljig. Ovu deonicu za odlazak na Rajac preporučujem svim budućim posetocima Rajca.

Od Ljiga preko Slavkovice do Rajca, asfaltni put bio je očišćen od snega.

Visina snega bila je od 15 -30 cm. Bezbedno smo stigli u Dom.

Posle ručka otišli smo na grudvanje. Pravili smo Sneška.

Bio je dobar planinarski smeštaj, u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

U Domu je izvanredno grejanje. Domaćinska restoranska usluga. Izvanredna hrana. Dnevni boravak za druženje i TV program. Uživali smo u velikom broju aktivnosti. Društvene igre sa kartama, šah. Soba sa stolom za stoni tenis. Svakodnevna rekreacija. Oko Doma sankanje i grudvanje. Svi smo bili srećni i veseli.

Poseban izazov blo je penjanje na vrh Rajca 848 mnv.

Svaki dan smo se igrali na snegu oko Sneška Belića. Grudvali se, valjali u snegu i “slikali”- “snežnog leptira”, po rastresitom snegu.

Noćni uspon na vrh Rajca

U petak (10.01) kasno popodne, svi osim Jelene, penjali smo se na vrh Rajca. Bio je to noćni uspon. Posle ručka, kasno popodne krenuli smo od Doma (648 mnv) ka vrhu Rajca.

Anđela (2008) na čelu kolone. Za njom Mihajlo (2012) i Vuk (2015).

Senior Vojislav i veteran Borivoje budno su pratili svaki njihov korak.

Staza nas sa asfaltnog puta vodi u sneg ka vrhu Rajca (848 mnv). Sneg je sve dublji, na mestima gde ga je vetar navejao. Anđela odmiče i zastaje na raskrsnicama da proveri kuda dalje. Unuci posustaju. Stariji im pomažu.

Sa padine bliže vrhu “puca” pogled ka Rudniku i Ostrvici. Vrhovi Bukulje i Venčaca su u izmaglici. Kosmaj i Avala se ne vide od magle. Smrkava se. Anđela izlazi na vrh po mraku.

Na horizontu se ukazuju siluete Anđele i stuba na vrhu. Obasjani su suncem sa zapadne strane.

Pešačili smo oko sat vremena ka vrhu. Vraćamo se drugom stazom.
Na pojedinim mestima propadamo u dublji sneg.
U povratku do Doma stigli smo za 35 minuta.

Sankanje se brzo uči, ko je blesav da sedi kući.

Boravku na snegu i sankanju najviše su se radovali unučići: Anđela, Vuk i Mihajlo.
Sa njima i zbog njih uživali smo i mi stariji, roditelji i deda.

Posle snežnih vragolija nastavljali smo druženje u Domu. Bilo nam je lepo.

Ovaj dom je naš! Planinari, imate otvoren poziv za druženje sledeće zime.

FOTO: Jelena Nenadović i Borivoje Velјković

REPORTAŽU NAPISAO: Borivoje Velјković

 

Borivoje Veljkovic

Vodič Planinarskog saveza Srbje i vrhunski sportista Srbije. Boravio na preko 130 planina, popeo se na 52 vrha preko 2000m. Član je "Poštara" od 1971. godine a u svom dugogodišnjem planinarskom stažu bio je i predsednik PSD "Poštar" Novi Sad (1983, 1992-95), predsednik Planinarskog saveza Novog Sada (1984-86) i predsednik Planinarskog saveza Srbije (2002-2009).