Susret planinarskih PTT društava Balkana, 14-16. jun 2019. godine, Divčibare.

MALJEN – DIVČIBARE

Organizator Susreta planinarskih PTT društava Balkana bilo je PD “PTT” Beograd. Učesnici su se okupili kod planinarske kuće „PTT“ na Divčibarama, u petak 14.06.2019.
Poziciju planinarske kuće, svi učesnici iz: Sarajeva, Zenice, Tuzle i Novog Sada, mogli su lako da vide na karti, koju je Organizator blagovremeno dostavio putem sajta www.pdptt.rs 
U subotu 15.06.2019. otišli su do Taorskih vrela i vodopada Skakavac u blizini Kosjerića. U povratku svratili su u Gostoljublje gde je organizovana Republička planinarska akcija PSS: “Dani planinara Srbije”, a zatim nazad na Divčibare.
U nedelju 16.06.2019. pešačili smo skraćenu varijantu planirane kružne ture po Divčibarama, i to:
Pl. Kuća (960m) – Crni Vrh (1096m) – Velika Pleća – Kraljev sto (1104m) – Stražara – Ljuti Krš, pl.kuća.
Učesnici su bili smešteni u planinarskoj kući “PTT” (ima 20.kreveta). Pored kuće bilo je šatora, a pojedini učesnici bili su smešteni u privatnom smeštaju na Divčibarama.

Vladimir Kandić, koji je bio vođa puta novosadskih planinara ovako je na FB stranici Društva zabeležio dešavanja na Susretu:

Organizator susreta je bio Planinarski orijentiring sportski klub „PTT“ Beograd.
Na susret su se odazvali planinari iz Tuzle (sa 18 učesnika), Zenice (9), Sarajeva (7), Novog Sada (5) i domaćina Beograda sa 10 učesnika.
Družili smo se u planinarskom domu PD “PTT” Beograd na Divčibarama i pešačili po planini Maljen od Gostoljublja do Kozomora, posetili vodopad Skakavac i Taorska vrela i na kraju pešačili do Crnog vrha.
Prvog dana pešačili smo od Gostoljublja do Kozomora (1007 mnv), a drugog dana od planinarskog doma (960 mnv) na Divčibarama do Crnog vrha (1096mnv), kružnu stazu.
Dogovoreno je da sledeći susret bude u junu 2020. godine na Igmanu, kada će Sarajlije biti domaćini.

Učesnici Susreta planinarskih PTT društava Balkana aktivno su učestvovali u programu republičke akcije Planinarskog saveza Srbije “DANI PLANINARA SRBIJE 2019”

O ovoj akciji na FB profilima zabeleženi su i sledeći detalji:

PLANINARSKI SAVEZ SRBIJE:
Dani planinara Srbija 2019 Mionica (Kosjerić).

Manifestacija “DANI PLANINARA SRBIJE 2019” održana u Kosjeriću, od 14 do 16. juna 2019. godine u organizaciji PSK Balkan iz Beograda, uz podršku Planinarskog saveza Srbije.
Na manifestaciji koja je okupila više oko 1000 planinara i još toliko posetilaca.

Učestvovali su na takmičenjima: planinarska orijentacija, planinsko trčanje, treking. Pešačili su planinskim masivima Malјena i Subjela, do Kozomora i Crnog vrha na Divčibarama. Posetili su vodopad Skakavac i Taorska vrela.

Oko dve hilјade učesnika na danima planinara u Kosjeriću

Dani planinara Srije, najveća manifestacija planinarskog sporta u našoj zemlјi, održana je u Kosjeriću. Pored zalјublјenika u prirodu iz Srbije učestvovali su i planinari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske i Makedonije.
Podno planinskih masiva Malјena i Subjela okupilo se oko hilјadu planinara. Organizovano je pešačenje do Crnog vrha na Divčibarama i Kozomora u dužini od 20 odnosno 15 kilometara.

“Već 3 godine planinarim sa roditelјima. Ovo mi je treće kolo Treking lige Srbije”, kaže Minela Hodžić, iz Priboja.
“Ja sam se opredelila za veliku stazu koja je 36 kilometara sa 1550 metara uspona”, kaže Dragana Milanović, iz Niša.
Na Danima planinara održano je i državno prvenstvo u orjentaciji kao i prvo republičko takmičenje u planinskom trčanju za juniore i kadete.
“Naš cilј je da što više mladih imamo u planinarskoj organizaciji jer nije cilј da samo mi imamo mlade već i svi ostali klubovi i drštva u Srbiji. Mi trenutno u klubu imamo preko 300 dece uzrasta od 7 do 12 godina maksimalno”, navodi Milanka Arsić, organizator skupa, iz PSK “Balkan” Beograd.
“Dani planinara su zapravo akcija u kojoj se ogleda jedinstvo različitosti planinarskog sporta”, kaže Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije. “Ovde se susreću oni koji se bave pešačenjem, planinarenjem, planinskim trčanjem, oni koji predstavlјaju vodičku službu, Gorsku slušbu spasavanja.”
Na Master kupu Traking lige Srbije najviše medalјa osvojili su planinari iz niškog kluba Mosor, a u pojedinačno među ženama, najbolјa je bila Maja Milosavlјević iz Kruševca, a zlatnu medalјu u muškoj konkurenciji osvojio je Jurica Srejić iz Beograda.

Dani planinara Srbije 15. 06. 2019.
U Kosjeriću su održani dani planinara Srbije , puno učesnika, koji su mogli da biraju jednu od dve ponudjene staze za pešačenje ili da se oprobaju u planinarskoj orijentaciji.
Čestitke Za prvake u kategoriji veterana planinarski klub “Železničar” Novi Sad postali su prvaci Srbije.

FOTO: Vladimir Kandić, Svetlana Radovančev Kandić, Duško Kosjer i drugi učesnici akcije

Borivoje Veljkovic

Vodič Planinarskog saveza Srbje i vrhunski sportista Srbije. Boravio na preko 130 planina, popeo se na 52 vrha preko 2000m. Član je "Poštara" od 1971. godine a u svom dugogodišnjem planinarskom stažu bio je i predsednik PSD "Poštar" Novi Sad (1983, 1992-95), predsednik Planinarskog saveza Novog Sada (1984-86) i predsednik Planinarskog saveza Srbije (2002-2009).