PSD “Poštar” Vas poziva na trodnevnu akciju

Zagreb – Samoborsko gorje

Samobor je gradić u Hrvatskoj, smešten na istočnim obroncima Samoborskog gorja, na izlazu reke Gradne u savsku niziju, samo 7 km od granice sa Slovenijom. Jedno je od najomiljenijih izletničkih odredišta u središnjoj Hrvatskoj.

POLAZAK: U petak, 27. marta 2020. u 6:00h ispred lokomotive, kod Železničke stanice u Novom Sadu.

Vozimo se podravskom magistralom do Zagreba, gde stižemo istog dana najkasnije do 14:00h. Odlazimo u prostorije HPD “Zagreb-Matica”, čiji članovi će se družiti sa nama, nakon čega sledi obilazak središnjeg dela Zagreba, uz posetu Muzeju grada Zagreba (ukoliko bude zainteresovanih). Prevoz busom do planinarskog doma na Žitnici – Japetić. Noćenje u planinarskom domu. Preporuka je poneti i vreću za spavanja. U domu postoji mogućnost ishrane.

Drugog dana, u subotu 28. marta posle doručka, planinarska tura: planinarski dom Žitnica (815m) – prevoj Velika vrata (590m) – Stražnik (708m) – Planinarski dom Željezničar pod Oštrcom (691m) – vrh Veliki Oštrc (752m) – pl.dom (odmor) – silazak u mjesto Rude. Na rudarske običaje u Rudama podsjećaju crkva zaštitnice rudara Sv. Barbare i njemačka prezimena naslijeđena od predaka. Moguć je i obilazak bivšeg rudnika u trajanju 40 min. Grupna karta–umirovljenici (15 i više osoba) – 20 kn. http://www.rudnik.hr

Odlazak našim busom iz Ruda u živopisni gradić Samobor. Obilazak Samobora. Preporuka je da probamo čuvene samoborske kremšnite. Mogućnost posete Samoborskom muzeju. Povratak u pl. dom na Žitnici busom preko Smerovišča i Šipačkog brega. Od Dragonoša kraće opcijsko planinarenje do piramide na vrhu Japetića (897 mnv, razgled) i natrag pešice do planinarskog doma (20 min). Vreme za večeru. Druženje. Noćenje.

U nedelju, 29. marta nakon doručka, napuštemo planinarski dom i vozimo se kombi-busom do Dragonoša. Kraća planinarska tura: Dragonoš – Gostinjac sv. Bernarda – vrh Veliki Lovnik (737m) – Gostinjac sv. Bernarda – Dragonoš. Odlazak za Samobor. Pozdrav Samoboru i povratak za Novi Sad, gde stižemo u kasnijim večernjim satima.

Napomena: Vrhovi u Samoborskom gorju su kontrolne točke Samoborske planinarske obilaznice koja se može nabaviti.

ТRОŠКОVI: 5.500 dinara i 100 kuna, za troškove prevoza minibusom, za hrvatske takse, za troškove vozača, za organizacione troškove i noćenje u dva planinarska doma, na Medvednici i Samoborskom gorju, za 15 prijavljenih.

OPREMA: Prolećna.

HRANA: Iz ranca, ili u planinarskim domovima i ugostiteljskim objektima.

VODIČI: Bruno Šibl – i drugi planinari iz HDP Zagreb-Matica i HPD Jastrebarsko

PRIJAVE: Samo sа uplatom akontacije 2.000,00 рrimа Magdalena Seleši (063/542 365). Ostali deo dinara do 17.03.2020, kune u autobusu.

NAPOMENA: Obavezan pasoš, putno osiguranje za tri dana, overena zdravstvena knjižica i planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Svaki planinar nastupa na svoju odgovornost.

Pripremila: Magdalena Seleši