Fruškogorska tranverzala – stanje staze i markacije 2020

Ovaj izveštaj je sačinjen da bude javni dokument (za razliku od prethodna dva 2017. i 2018.), kako bi pomogao mnogobrojnim zainteresovanim planinarima da obiđu ovu atraktivnu stazu, najstariju transverzalu u Srbiji i drugu najstariju na Balkanu, osnovanu još davne 1956. godine.

Poslednji ciklus obnove markacije je započet na osnovu projektnog rešenja, koje su uradili još 1996. Borislav Stanković i Dr Milan Breberina, te izvršili u narednim godinama veći deo trasiranja sa svojim saradnicima.

Komisija za planinarske puteve PSV, u sastavu Marijana Dokić (Dulić), Željko Dulić i Isidor Mac je, počev od 2014. pa do 2017. godine radila, sa svojim saradnicima, po tom projektnom rešenju i završila oko ¾ revitalizacije markacije.

Tom prilikom je nastalo i nekoliko problema, što zbog fizičkih promena na terenu u odnosu na stanje kad je projekat 1996. rađen, što zbog pogrešnog tumačenja trase na nekim kraćim deonicama u odnosu na projektno rešenje.

Povodom jubileja transverzale 2016. godine urađen je poster transverzale sa mapom, na osnovu kompromisne trase staze, kombinacijom nespornih deonica (obnovljenih i neobnovljenih) i onih koje tek treba da se isprave.

Naredna KPP PSV u sastavu Borivoje Veljković, Zoran Šokić i Siniša Petrov je, počev od 2017. sa svojim saradnicima, nastavila sa markiranjem nezavršenih nespornih deonica i uradila nova rešenja za sporne deonice. Sve je dokumentovano posebnim izveštajima Savezu 2017. i 2018. godine i dopunama u redovnim izveštajima o radu KPP za 2019. i 2020. godinu.

Ovaj izveštaj o stanju staze i markacije je urađen na osnovu ličnog uvida članova komisije, prilikom rada na obnovi markacije preostalih deonica i prilikom drugih poseta i pešačenja po Fruškoj gori i izveštaja vođa obilazaka transverzale, Zvonka Molnara, Milana Mirkovića i Dalibora Plisnića, koji su osim usmenih podataka, dostavili i GPS tragove sa pojašnjenjima. Komisija im zahvaljuje na saradnji.

U prilogu ovog izveštaja će biti dati GPS fajlovi ove analize i (opet) kompromisne trase nezavršene transverzale.

I na nespornim realizovanim deonicama ima problematičnih tačaka, što će biti istaknuto u analizi.

Član Komisije za planinarske puteve, Planinarskog saveza Vojvodine

Siniša Petrov – Sinpe, decembar 2020

Siniša Petrov

Zaljubljenik u prirodu i GPS entuzijasta. Član PSD "Poštar" Novi Sad. Autor najnovije turisticko planinarske mape Fruške gore. Organizator i vodič nebrojenih "istraživačkih" akcija po Fruškoj gori stazama kojima se ređe ide.