Nastavili smo druženje u okviru projekta “Deca i roditelji pešače zajedno”

“U koloni tri generacije”

Subota, 20.06.2020. godine

Pozvali smo na pešačenje planinare i one koji to nisu da u subotu, 20.06.2020. godine dođu sa decom na Frušku goru.

Zakazan je skup na Iriškom vencu, na poljani kod kafea Arena, preko puta Info centra NP “Fruška gora” od 9:30 do 9:45 časova.

Do Iriškog venca učesnici su pristigli automobilima.

Deca i roditelji pešače zajedno

Na pešačenje, startovali smo u 10:15 časova. a okupilo se 43 učesnika.

Iz PSD “Poštar” Novi Sad bilo je 14 učesnika. Stariji članovi doveli su još šestoro naslednika. Iz građanstva pridružilo nam se još 23 učesnika.

Starosna struktura bila je: 26 odraslih i 17. dece.

Osvanulo je sunčano subotnje jutro. Nebo nije nagoveštavalo kišu i ako su to uradili meteorolozi. Najavljenih osmoro nije došlo najverovatnije zbog loše prognoze.

Katarina Paljić je pozdravila prisutne i uputila ih do Info-centra da kupe dnevne karte za ulazak u Nacionalni park Fruška gora.

Krenuli smo grebenskim putem prema Zmajevcu, pored Stare bolnice za plućne bolesti na Iriškom vencu. Nastavili smo nizbrdo “Crvenom stazom broj 16” prema jugu.Katarina zaustavlja grupu i ukazuje deci na šumsko voće, divlja trešnja. Svakom detetu stariji su ubrali divlju voćku. Kisela je, ali zdrava i osvežava. Silazimo pored Kozarnice do potoka Vidakovac pa uzbrdo na kosu (poprečni greben sa bila Fruške mgore) Klanci. Pešačimo desnom obalom potoka Vidakovac. Kupina je pustila svoje vreže preko staze.

Izašavši blizu grebena Fruške gore pozdraviuli smo se sa 6 učesnika kojima je ova deonica bila dovoljna za prepodnevno pešačernje. Vratili su se grebenom na Iriški venac.

Kosom Klanci nastavili smo prema jugu, nizbrdo ka odmorištu “Vitino vrelo” sa izvorom posvećenom Svecima Kozmu i Damjanu.

Svi su već priželjkivali pauzu za odmor, obrok i osveženje. Na ovom odmorištu postavljene su klupe i stom oko koga smo se okupili.
Pojedini učesnici zauzeli su pozicije na obližnjim deblima.

Katarina i Bora su učesnicima podelili bedževe sa amblemom akcije “Deca i roditelji pešače zajedno”, nalepnice našeg Društva i pečat pešačkih staza Svete Fruške gore otisnut na papirićima za uspomenu.

Porodicama koje su došle sa decom, vodiči su uručili Dečji atlas – Planine Srbije. Deca i roditelji mogu da nauče nove informacije o reljefu Srbije.

Očekujemo da planiraju i predlože sledeću planinu gde bi mogli da ih povedemo.

Nastavili smo uzbrdo preko potoka Jermuš ka penzionerskom izvoru i stazom broj 28 sa”Knafelčovom” oznakom ka grebenu Fruške gore. Pored steze uočavamo pečurke, puževe, žabe i razne bube. Najveću pažnju učesnika privukao je veliki Jelenak.

Pored “KT Kraljeve stolice – Ledinačke kapije” obreli smo se na Iriškom vencu oko 14:30 časova.

Kako smo planirali tako smo i uradili. Dužina staze: oko 7 km, ukupan uspon/spust: oko 300m.

Vodiči na stazi bili su: Katarina Paljić na čelu kolone i Borivoje Veljković. O učesnicima u koloni brinuli su Duško Kosjer i Cvetin Ristanović. Dok su dr Milan Breberina i njegov unuk Vuk obezbeđivali začelje kolone.

Na kraju akcije vodiči su se zahvalili učesnicima na saradnji.

Učesnici su vodičima uzvratili čestitke za organizaciju i vođenje ove heterogene grupe sa učesnicima od 3 do 80+ godina.

Na putovanju ka Novom Sadu pratila nas je kiša.

Za pojedine učersnike bila je ovo naporna staza.

Većina je dobro podnela napore.

Dođite nam opet.

Borivoje Veljković

Čuvajmo prirodu !
Ne ponesite ništa osim vaših utisaka
I ne ostavite ništa osim vaših otisaka!

Leave a Reply