Nastavili smo druženje u okviru projekta “Deca i roditelji pešače zajedno”

Deca i roditelji na Fruškoj gori

Nedelja, 27.09.2020. godine

U okviru projekta „Deca i roditelji pešače zajedno“ organizovali smo pešačenje na Fruškoj gori, u nedelju, 27.09.2020. godine.

Prohladno jutro. Prethodnog dana i noći padala je kiša. Sveže je na Fruškoj gori. Jesen je, počinje sezona kiša. Prognoza nije nagoveštavala lepo vreme. Priželjkivali smo sunce.

Okupili smo se, od 9:30 do 9:45 časova, na Iriškom vencu, parking kod spomenika “Sloboda”. Bilo nas je 18. Devetoro dece i 9. odraslih.

Posebno se zahvaljujemo roditeljima sa decom: Đerman, Božić, Stojanović i gospođi Zorić koja je i najavila njihov dolazak. Bilo ih je 10. Među učesnicima bilo je 8 članova iz PSD “Poštar” Novi Sad.

Start pešačenja: 10:00 časova. Kolonu je predvodio Borivoje Veljković. Začelje je obezbeđivao naš počasni vodič Milan dr Breberina. U koloni su pešačili predsednica “Poštara” Zdenka Kasper i vodiči Cvetin Ristanović i Duško Kosjer. Duško i Jelena bili su fotografi u toku akcije. Sačinili su divne albume koje su objavili na FB. Hvala im.

Pešačili smo od Iriškog venca, pored spomenika “Sloboda”, edukativna staza JP “Nacionalni park Fruška gora” ka istoku – izletište na grebenu pored asfaltnog puta i spomenik Prvoj četi podunavskog partizanskog odreda – infopanoi na stazi po grebenskoj kosi Rajkovac ka manastiru Staro Hopovo – Izvor termalne lekovite (sumporovite) vode na izletištu pre manastira Staro Hopovo. Odmor, osveženje užina. Na stolu se našlo posluženje iz ranaca svih učesnika. Pravi planinarski sto.

Podela bedževa akcije “Deca i roditelji pešače zajedno”, flajera sa opisom manastira na Fruškoj gori i listića sa pečatom “Upoznajte Svetu Frušku goru pešice”.

Posetili smo manastir Staro Hopovo i saslušali reči iskušenika. Sveštenik u manastiru me je blago kritikovao što se nismo najavili. Kako je rekao, mogli smo da vam spremimo posluženje u konaku za decu i roditelje. Sledeći put nemojte to da zaboravite. Zahvalio sam mu se i obećao da ću ispraviti grešku.

Posle razgledanja manastira usledio je povratak. Istim putem došli smo do kaptiranog izvora pitke vode pa preko mostića prešli na levu obalu potoka Vidrakovac. Do spomenika “Sloboda” pešačili smo uzvodno levom obalom potoka Vidrakovac.

Dužina staze: oko 7 km. Ukupan uspon/spust: oko 500m.
Povratak na startno mesto usledio je u 14:30 časova.

ORGANIZATORI:
Borivoje Veljković i Katarina Paljić,
vodiči PSS iz PSD “Poštar” Novi Sad.

Čuvajmo prirodu !
Ne ponesite ništa osim vaših utisaka
I ne ostavite ništa osim vaših otisaka!

Pridružite nam se na akcijama u oktobru po Kalendaru akcija Društva i najavama na FB.

Poziva vas i pozdravlja Bora

Snimili: Duško Kosjer, Jelena Nenadović i Borivoje Veljković

Reportažu priredio Borivoje Veljković