45. Palićki susreti planinara i 7. kolo Vojvođanske treking lige (VTL)

Na obali Ludaškog jezera, 11. i 12. oktobra 2019. godine, održani su 45. Palićki susreti planinara, kao i 7. kolo Vojvođanske treking lige drugog dana u subotu.

U petak već od 17 sati učesnici Palićkih susreta planinara okupljali su se u Vizitorskom centru, gde je organizovan prihvat najavljenih gostiju i raspoređivanje u smeštaj.

Do 9 sati u subotu ujutro trajao je doček učesnika i prijave takmičara VTL, a nakon svečanog otvaranja manifestacije, start 7. kola VTL proglašen je u pola 10, a pola sata nakon u 10,00h krenuli su i planinari-šetači.

Naše Društvo predstavljali su Dalibor Plisnić, Duško Kosjer, Siniša Petrov, Milan Breberina, Milorad Topić, Marijana Dolkić i Zoran Marunić.

Učesnici su mogli da se odluče za jednu od tri ponuđene staze (klik za trek):

Sve staze su bile većim delom trasirane kroz predeo izuzetnih odlika Subotičke peščare.

U ime domaćina Vitomir Marković je organizovao izložbu planinarskih fotografija.

Za najmlađe učesnike u 13.30h organizovan je kviz znanja pod sloganom “Čoveče, priroda bez tebe može, a ti bez nje?”.

PSK “Spartak” u saradnji sa JP “Palić-Ludaš” pripremili su edukativni program za decu školskog uzrasta.

Tokom pešačenja zainteresovanim učenicima održana su kratka predavanja o zaštićenim područjima u okolini Subotice, a nakon povratka sa pešačke akcije organizovan je kviz znanja. U kvizu su učestvovale tročlane ekipe škola ili planinarskih klubova. Predavanja i kviz su se odvijala na dva jezika (na srpskom i na mađarskom jeziku). Ekipe su se takmičile u tri kategorije: niži razredi osnovne škole, viši razredi osnovne škole i srednja škola.

Po povratku učesnika sa takmičenja i pešačkih staza organizovan je zajednički ručak i osveženje.

Proglašenje pobednika foto konkursa i dodela zahvalnica društvima koja su učestvovala na 45. Palićkim susretima obavljeno je od 16:30h.

Nakon dodele zahvalnica učesnici su uz srdačno druženje zaigrali i kolo uz muziku.

Duško Kosjer je na svom FB profilu zabeležio:

Planinarski klub “Spartak” iz Subotice bio je domaćin ovog susreta i 7. kola VTL, 12.10.2019.

Svi učesnici okupili su se kod Vizitorskog centra u Hajdukovu. Posle pozdravnih reči krenuli su takmičari na odabranu stazu.

Za sve ostale koji su došli na susret domaćini su obezbedili vodiče koji su ih poveli na pešačenje kroz park prirode i okolini.

Staze su bile odlično obeležene, na svim K.T. bilo je sve što je potrebno.
Ovo je za svaku pohvalu članovima kluba “Spartak”.

Na 7. kolu VTL takmičili su se i članovi PD “Fruška gora” Novi Sad. Oni su pored članova PSD “Poštar” Novi Sad, PD “Vilina vodica” Bukovac i PSD “Železničar” Novi Sad predstavljali i NOVOSADSKI PLANINARSKI SAVEZ.

Dalibor Plisnić se takmićio na velikoj stazi, dugačkoj 34,6 km i doneo najviše bodova PSD „Poštar“ Novi Sad za ekipni plasman Društva u Vojvođanskoj treking ligi 2019.

Čestitamo našim članovima na postignutom uspehu i hvala im što su nas na najbolji mogući način predstavili na ovoj velikoj manifestaciji.

FOTO: Kosjer Duško, Milka Rapajić, Zoran Jovanović, Dalibor Plisnić, Tanja Perendija, Slobodan Dražić i drugi učesnici na akciji. (preuzeto sa Facebook)

 

Borivoje Veljkovic

Vodič Planinarskog saveza Srbje i vrhunski sportista Srbije. Boravio na preko 130 planina, popeo se na 52 vrha preko 2000m. Član je "Poštara" od 1971. godine a u svom dugogodišnjem planinarskom stažu bio je i predsednik PSD "Poštar" Novi Sad (1983, 1992-95), predsednik Planinarskog saveza Novog Sada (1984-86) i predsednik Planinarskog saveza Srbije (2002-2009).