Tradicionalna planinarska akcija PD “Zanatlija“ Novi Sad na Fruškoj gori

Pozivu na tradicionalnu planinarsku akciju “Zanatlijski planinarski put” koja je održana u nedelju, 27. 10. 2019. odazvalo se preko 70 učesnika.

Na terasi Doma, Milojko Pavlović je pozdravio prisutne i zahvalio im se što su došli da zajedno negujemo tradiciju pešačenja stazama osnivača PD “Zanatlija” Novi Sad. Staza je prikazana na mapi.

Miholjsko leto. Divan sunčani, oktobarski, dan nagoveštavao je dobro raspoloženje i uživanje u prirodi.
Krenuli smo u 10 časova “Zanatlijskom planinarskim putem” ka izvoru Savina voda pa blagim usponom i silaskom do Rokovog potoka. Iz doline Rokovog potoka strmim usponom popeli smo se do grebena Popradine i nastavili ka izvoru Viline vodice. Ovde smo napravili pauzu od oko 20 minuta i nastavili dalјe ka Masnoj ćupi. Pešačili smo Plavom stazom broj 24, čija se trasa poklapa sa “Zanatlijskom” od Popradina do spomen obeležja.

Na “Masnoj ćupi” kod spomen obeležja Osnivačima planinarskog društva “Fruška gora” koje je osnovano 1924. godine, Borivoje je prigodnim govorom upoznao prisutne o ovom za planinare značajnom mestu.
Povodm obeležavanja 75 godina Planinarskog saveza Vojvodine (koji nastavlјa tradiciju osnivača) postavlјena je spomen ploča 2000. godine.

Usledio je povratak deonicom Fruškogorske transverzale preko kote Astal do Zelene staze broj 6 kojom smo stigli do doma pod Glavicom.

Posle prepešačenih 12 km, u 14 časova stigli smo u Dom.

Posle obilaska “Zanatlijskog planinarskog puta” u planinarskom domu, svi učesnici bili su posluženi, besplatnim ručkom. Pasulј, hleb i salata.

Organizator i domaćin bilo je Planinarsko društvo “Zanatlija” Novi Sad.

Svoju tradicionalnu akciju organizovali su u saradnji sa članovima planinarskih društava “Železničara”, “Poštara”, “Naftaša” i “Fruške gore” iz Novog Sada, a pridružili su im se i članovi “Viline vodice” iz Bukovaca i “Ravničara” iz Bačke Palanke.

FOTO: Petar Bolozan, Jelena Ivkov, Borivoje Velјković i Duško Kosjer

 

Borivoje Veljkovic

Vodič Planinarskog saveza Srbje i vrhunski sportista Srbije. Boravio na preko 130 planina, popeo se na 52 vrha preko 2000m. Član je "Poštara" od 1971. godine a u svom dugogodišnjem planinarskom stažu bio je i predsednik PSD "Poštar" Novi Sad (1983, 1992-95), predsednik Planinarskog saveza Novog Sada (1984-86) i predsednik Planinarskog saveza Srbije (2002-2009).