Pravilnik za obilazak „Planinarskih staza Svete Fruške gore“

U cilju upoznavanja prirodnih lepota, spomenika kulture i istorije Fruške gore i čuvanja tradicije planinarstva, na Skupštini PSD „Poštar“ iz Novog Sada, održanoj dana 09.02.2014. godine, doneta je odluka o preuzmanju obaveze Organizatora obilaska i održavanja planinarskih staza Svete Fruške gore. Fruška gora je jedina planina u Srbiji na kojoj su planinarske staze, pored standardnih oznaka, obeležene u šest boja. Između dve bele crte nalazi se boja staze (Plava, crvena, žuta, zelena, braon i crna). 

Bilo je to tridesetih godina XX veka kada su planinari, osnivači prvog planinarsko turističkog društva „Fruška gora“(1924) doneli odluku da obeleže planinarske staze Fruške gore. Da ovako obeležene staze odolevaju zubu vremena opisao je Borivoje Veljković u knjizi: Fruška gora i Vršačke planine – Vodič za planinare, izletnike i turiste (1995) u izdanju Planinarskog saveza Srbije Beograd i PSD „Poštar“ Novi Sad. 

Tada su opisane 23 staze obeležene, svaka jednom od šest boja.

Sveti Arhijerejski Sinod srpske pravoslavne crkve u Beogradu doneo je 26.08.2003. godine odluku da se Fruška gora proglašava Svetom Fruškom gorom. Episkop sremski Vasilije, na osnovu te odluke 12.10.2003. godine, potpisao je Povelju o proglašenju Fruške gore za Svetu Frušku goru. 

Zahvaljujući izdavaču „Samarija“ d.o.o. Novi Sad i autoru Borivoju Veljkoviću iz štampe se u novembru 2013. godine pojavila knjiga: UPOZNAJTE SVETU FRUŠKU GORU PEŠICE – Vodič po stazama Svete Fruške gore.

Član 1.

Za prepešačenih 10 samostalno izabranih staza, u Vodiču opisanih, obilazniku pripada spomen karta Svete Fruške gore.
Svaki građanin kada obiđe 23 planinarske staze Svete Fruške gore, u Vodiču opisanih, dobija kao nagradu i numerisanu spomen značku Svete Fruške gore.

Član 2.

Kao dokaz prepešačenih staza obilazniku služi Dnevnik „Planinarske staze Svete Fruške gore“ u koji otiskuje pečate na određenim mestima. Potvrda obilaska staze može se dokumentovati fotografijom na stazi pored karakterističnog objekta ili potpisom Vodiča izleta, uz saglasnost Organizatora. Obilaznici mogu svoje dokaze o obilasku izabranih staza u Vodiču opisanih da dostavljaju Organizatoru i elektronskim putem ili na CD diskovima.

Član 3.

Redosled obilaska staza u Vodiču opisanih je ostavljen na volju i izbor Obilaznika. Rok obilaska staza, u Vodiču opisanih nije vremenski ograničen. Svaka staza je posvećena jednom od manastira na Fruškoj gori ili značajnoj ličnosti iz oblasti naučnog i kulturnog stvaralaštva, koja je živela na Fruškoj gori.

Član 4.

Dnevnik se vraća obilazniku overen od strane Organizatora posle 10 odnosno 23 overene staze u Vodiču opisane.

Član 5.

Radi lakšeg snalaženja u planini pratite obeleženu trasu na karti u Vodiču i objektima na planini. Koristite stečena znanja o orijentaciji u planini. Kompas.

Član 6.

Duplikat značke neće se izdavati. Obavezuje se Organizator da uredno vodi evidenciju obilaznika i izdatih značaka

Član 7.

Odluku o preuzimanju statusa Organizatora za obilazak i održavanje planinarskih staza Svete Fruške gore, u Vodiču obeleženih, PSD „Poštar“ iz Novog Sada preuzeo je povodom obeležavanja jubileja, 90 godina organizovanog planinarstva u Vojvodini. Organizator će obezbediti za obilaznike dovoljan broj:

  • Dnevnika „ Planinarske staze Svete Fruške gore “,
  • Knjige – Vodiča „ UPOZNAJTE SVETU FRUŠKU GORU PEŠICE “,
  • Spomen Karte Svete Fruške gore i
  • Spomen značke Svete Fruške gore.

Član 8.

Ovaj pravilnik odobrio je Izvršni odbor PSD „Poštar“ iz Novog Sada na sednici od 18.02.2014.

Novi Sad, 18. 02. 2014.

Komisija za planinarske puteve „Planinarske staze Svete Fruške gore“ 
Borivoje Veljković 

PSD „Poštar“ Novi Sad
Tomislav Stamenić, predsednik

Borivoje Veljkovic

Vodič Planinarskog saveza Srbje i vrhunski sportista Srbije. Boravio na preko 130 planina, popeo se na 52 vrha preko 2000m. Član je "Poštara" od 1971. godine a u svom dugogodišnjem planinarskom stažu bio je i predsednik PSD "Poštar" Novi Sad (1983, 1992-95), predsednik Planinarskog saveza Novog Sada (1984-86) i predsednik Planinarskog saveza Srbije (2002-2009).